Verandert de functie van de kunstenaar?
Laatst had ik het geluk om een halve dag met een goede vriendin aan het strand te vertoeven. Heerlijk genoten wij van het prachtige weer, het water en de goede gesprekken. Het praten begint als we in de auto stappen en eindigt als we afscheid nemen en de dag erop zit. Een van de gesprekken ging over trends en de veranderende wereld. De vraag rees… zijn trends alleen commercieel of is het gewoon het veranderen van het tijdsbeeld en probeert iedereen hier zijn verdienste mee te doen?
Ik denk dat het laatste de waarheid is. De wereld verandert of we het nu willen of niet. De personen en bedrijven die hier een goed inzicht in hebben zullen de trendsetters zijn en de rest zal volgen. Veel banen zullen verdwijnen en ooit komt er een eind aan boeken… zucht… ik zal ze missen. Hoe treurig ook, uiteindelijk is het waarschijnlijk zelfs beter voor het milieu. Misschien verdwijnen de winkels ook wel of gaan zij een andere functie vervullen, maar gelukkig zullen er ook weer nieuwe beroepen en functies worden gecreëerd.
Hoe zit het dan met de functie van de kunstenaar?
Dit stukje is geïnspireerd op een artikel dat me via facebook onder ogen kwam.
Waar is de kunstenaar?
Hier volgt een klein stukje uit bovenstaand artikel:
“De kunstenaar zoals we die een jaar of dertig geleden nog kenden, bestaat niet meer. Hij kan niets meer in zijn eentje doen. De bohémien is dood. Misschien komt hij nog eens terug, maar ik heb er een hard hoofd in.
Natuurlijk kan ik ook het omgekeerde beweren. Waar is de kunstenaar? Hij zit achter zijn computer. Hij heeft geen uitgever meer nodig. Hij doet alles zelf. Hij schrijft geen boek meer, maar een blog. Als hij een boek wil uitgeven, dan probeert hij eerst geld te verzamelen via crowdfunding. Via facebook en filmpjes op YouTube maakt hij iedereen enthousiast. Zijn gedichten staan in zijn mobiele telefoon. En zijn composities werkt hij uit op zijn laptop. Hij heeft geen studio meer nodig…”
Ik moest er erg om lachen, er zit natuurlijk een kern van waarheid in, de kunstenaar zoals we die kennen bestaat nog wel, maar is langzaam aan het veranderen. Kunstenaars worden meer ondernemers en innovatieve denkers die niet meer alleen tegen de maatschappij aan schoppen deze functie is namelijk al overgenomen door het volk zelf. De kunst is begonnen met het weergeven van beelden en het vertellen van verhalen, daar is de fotografie en televisie voor in de plaats gekomen. Net als toen zal er ook nu weer een verandering plaats vinden. Er is nu behoefte aan het nieuwe denken.
Kijk bijvoorbeeld naar Daan Roosegaarde en zijn innovatieve ideeën. Bekende voorbeelden zijn de ‘Smart Highway’, een snelweg die zichzelf verlicht en die elektrische auto’s al rijdend… Daan Roosegaarde is een Nederlandse pionier, kunstenaar, ondernemer en ontwerper. In zijn interview in de tv show wordt het perfect uitgelegd. Het is zeker waard om de uitzending nog eens te bekijken als je hem niet gezien hebt. Het is niet voor niets dat studenten op de kunstacademies niet meer vermoeid worden met moeilijke technieken, maar uitgedaagd worden om te onderzoeken en te experimenteren. In het boekje Kunst in en buiten de klas van Boekman100 zegt Marleen Stikker: ”Creativiteit wordt gezien als nieuwe grondstof voor succes. Improviseren, inspelen op verandering, multidisciplinair werken, maakprocessen en design denken behoren tot het basismenu voor de 21st century skills”. Natuurlijk zijn eigenschappen als discipline, geduld en nauwkeurigheid ook belangrijk, maar ik denk dat deze vervuld gaan worden in andere functie zoals techniek. Uiteraard zal het oude voor een gedeelte blijven bestaan het is immers onze geschiedenis en een weergave van een veranderingen in de kunst, cultuur en de maatschappij. Straks zijn boeken alleen nog maar te zien in een museum vandaar de “boeken spam” in deze blog!