kunst mislukt nooit!
Kunst kan eigenlijk niet mislukken.
Dit wil ik graag overbrengen door mensen in aanraking te laten komen met het creëren van kunst in mijn workshops. Behalve dat je iets maakt en gewoon lekker bezig bent, ben je iets aan het creëren dat terplekke ontstaat. Natuurlijk is er een uitgangspunt, maar het bestaat nog niet en kan dus nog alle kanten op. Dit geeft ruimte en vrijheid. Door niet vooraf te bedenken wat je precies gaat maken en er dus geen duidelijk beeld is van wat het wordt kan je je laten verassen door je eigen creativiteit.
Jeroen Jongeleen – No Style
Het is maar wat je kunst noemt
lost painters
Als kunst zou mislukken dan heb je namelijk een beeld in je hoofd over hoe het zou moeten zijn en kan je niet accepteren wat er is. Als je niet tevreden bent over wat er is ga je gewoon door met scheppen tot je wel tevreden bent. Het is maar hoe je ernaar kijkt. Naar mijn menig brengt dit de drempel om te creëren een heel stuk omlaag en bewijst dus dat kunst voor iedereen is en dat iedereen creatief is. Niks is fout of goed, lelijk of mooi. Dat is namelijk niet waar kunst over gaat, het gaat over het creatieproces waar altijd iets uit ontstaat.
Het niet opgeven tot je tevreden bent zonder jezelf druk op te leggen over het resultaat, maar ter plekke bijsturen en veranderen daar waar nodig. Niet vast blijven houden aan ideeën, maar meegaan met de stroom van het creëren. Uiteraard zitten hier een hoop levenslessen en psychologische processen in verborgen. In de brochure van opleidingsinstituut Vrije Academie ’t pad stond de psychologische kant van het kunstzinnig proces goed uitgelegd:
Kunstzinnig proces:
Experimenteren = zonder reserves vrij kunnen bewegen, vanuit de eigen innerlijke energie kunnen werken.
Observeren = waarnemen, aftasten met je ogen, scannen/ invoelen, afstand nemen.
Verbaliseren = weten wat er te zien valt, voelen wat er te voelen valt.
Accepteren = omarmen wat er is.
Transformeren = doen wat je waargenomen hebt, verwerken en toevoegen, uitwerken.
Integreren = versterken, naar binnen brengen, verbinden, verinnerlijken.
Exposeren = titel geven, inlijsten van het werk, naar buiten brengen en toepassen van je kwaliteiten.
informatie over vrije academie het pad
In de nieuwe Happinez (nr 2 2014, blz 54) kwam ik een interview tegen met schrijver en filosoof Alain de Botton over nieuws en over kunst. De kop van het stukje is: ‘Kunst kan je drukke geest tot rust brengen.’ Hij heeft hier een boek over geschreven namelijk:
Weblog Nanda Janssen: Alain de Botton draaft door
‘kunst is therapie’ waar van het voorjaar een gelijknamige tentoonstelling van te zien in het Rijksmuseum van 25 april t/m 7 september
Best belangrijk dus, kunst….