Kunst is een ander manier van kijken
Workshops 3d stadsgezichten bij MIJ (museum IJsselstein)
Afgelopen januari heb ik 2 workshops mogen geven in het museum van IJsselstein. 1 workshop voor kinderen en 1 voor volwassenen. Beide workshops gingen over het maken van 3d stadsgezichten door middel van mixed media op doek met “afval” materialen naar aanleiding van de tentoonstelling “De stad in MIJ”.
CREATIEF MET MIJ
In museum ijsselstein is t/m 15 maart “De stad in MIJ” te zien. Wat maakt een stad een stad? Is het een veelvoud van huizen of zijn er nog andere kenmerken? Hoe abstract kan een kunstwerk zijn om het toch een stad te laten lijken? Wat is de grens tussen kunst en architectuur?
Kunstenaar Ketlin van Esschoten zal al deze vragen aan bod laten komen in de workshop Mixed Media 3D Stadscollage op zondag 8 maart.
Tijdens de workshop ga je je eigen kunstwerk maken op een handzaam canvasdoek zonder vooropgezet plan. Je laat je inspireren door de (afval) materialen die voorhanden zijn om zo je eigen werk te scheppen. Je hebt geen creatieve ervaring nodig, wel een open geest. Ontdek je eigen (verborgen) creativiteit.
De eerste workshop was voor kinderen en goed geslaagd. Na een korte rondleiding door het museum en het uitleggen van de opdracht gingen ze gelijk aan de slag. Gelukkig was er een overvloed aan materialen waardoor het eigenlijk vanzelf ging. Er zijn mooie kunstwerken gemaakt en er is weer eens bewezen dat kinderen met gemak beginnen te spelen (,want ja kunst is eigenlijk ook een vorm van spelen) en hun fantasie de vrije loop laten. Zo ontstonden er steden met speeltuinen, kanonnen en voetbalvelden. De 3D fantasie stad ontstond onder hun handen zonder dat ze zich af vroegen of ze het wel goed deden of wat een ander ervan zal denken. Makkelijke deelnemers dus, hier en daar wat helpen met plakken, snijden en vasthouden, maar dat was dan ook alles.
De echte uitdaging begint bij het vormgeven van dezelfde workshop voor volwassenen.
Om volwassenen aan de gang te krijgen is er iets meer nodig. Om een 3d stad te creëren met waardeloos materiaal ben ik uit gegaan van de huidige tentoonstelling “De stad in MIJ” Heb ik vragen gemaakt om een begin te maken en geprobeerd om de deelnemers bewust naar de kunstwerken te laten kijken.
Als begin van de workshop heb ik m’n melkpakken pleidooi gebruikt. Als we naar een melkpak kijken zien we een melkpak, omdat we weten hoe een melkpak eruit hoort te zien en omdat het erop staat. Als we nu naar een wit geschilderd melkpak kijken worden wij ons bewust van de vorm. Een melkpak heeft eigenlijk al de vorm van een huis. Als je dit zelfde melkpak nu in stukjes snijd dan heb je allemaal vierkanten die je als vorm zou kunnen toepassen. Zelf vind ik dit een prachtig simpel voorbeeld van bewust kijken zonder er een betekenis aan toe te kennen. Dit gegevens pas ik toe in al mijn kunstwerken. Hierdoor ontstaan nieuwe toepassingen van bestaande producten. Met dit gegeven zou je dus ook nieuwe voorwerpen kunnen ontwikkelen. Op mijn pinterest bord zijn mooie voorbeelden met melkpakken te vinden die mijn idee illustreren: de transformatie van een melkpak
Vragen om mee te nemen als je kijkt naar de kunstwerken:
- Wat valt je op, wat zie je?
- Wat is een stad, wat maakt een stad een stad?
- Zijn er mensen, kleuren, patronen, ritme en vormen te herkennen?Vragen om even bij stil te staan voor je aan de slag gaat:
- Welk gezichtspunt gebruik je? Boven/ zij ( Wouter van Buuren/Toes Dalmulder, etc.)
- Zijn de verhoudingen van je stad realistisch of uit verband? (Toes Dalmulder/Cor Litjens)
- Moet het kloppen of is het een abstracte vertaling van een stad? (Jeroen Hermkens)
- Is er een grens tussen een schilderij en een sculptuur?
- Utopie of realiteit? ( Erik Sep/ Willem Koekkoek/ Paul Cirtoen/ constant))
- Wat wil je vertellen/ welke benadering kies je?( Jeroen Henneman/Cor litjens/Angenelle Thijssen/ Rabi Koria, etc.)
- workshop MIJworkshop MIJ
Uiteindelijk was het een inspirerende workshop met uitzonderlijke resultaten. Mijn missie om de deelnemers anders naar het materiaal te laten kijken is volgens mij goed geslaagd!