Waarom fantasie een vak op school zou moeten en zijn en hoe kunst de wereld kan redden…
Voor mij is fantasie en verbeeldingskracht altijd mijn eerst natuur geweest, zoals waarschijnlijk voor veel kinderen. Helaas wordt hier op school vaak te weinig aandacht aan besteed en met een ‘zit niet zo te dagdromen…’ de kop in gedrukt of met een ‘je hebt teveel fantasie..’ afgedaan. Gelukkig zijn er ook best volwassen die hier wel aandacht aan besteden, maar helaas gebeurt dit nog veel te weinig. Natuurlijk ben ik niet (geheel) wereldvreemd en snap dat een goede basis van taal, rekenen, etc… belangrijk is om mee te komen in de maatschappij, maar nu er toch zoveel hulpmiddelen zijn om dit goed in te vullen zou er toch meer ruimte moeten ontstaan voor nieuwe manieren van lesgeven.Voor rekenen heb je inmiddels de rekenmachine, voor taal heb je de spellings check op de computer en alle landen/ veel informatie kun je vinden door te ‘Googlen’. Niet gezegd dat we deze hele tak van onze hersenen moeten verwaarlozen, natuurlijk is hier onderhoud nodig om dingen te onthouden en je verstand enige training te geven.
Voordat we hier veder op in gaan eerst de definitie van kunst, zodat er geen misverstanden ontstaan en het voor iedereen duidelijk is waar ik het over heb. De volgende definitie over kunst komt van Wikipedia:
Kunst: Onder kunst wordt in het algemeen verstaan: het product van creatieve menselijke uitingen onder meer: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde of architectuur, literatuur en poëzie.
Elke definitie van kunst is cultuur specifiek en tijdgebonden. Van vrijwel elke cultuur zijn voorwerpen bekend die zich onderscheiden van ‘gewone’ objecten doordat er in het algemeen een hogere esthetische waarde aan wordt toegeschreven. Dergelijke objecten hebben soms niet-esthetische – ceremoniële of religieuze of propagandistische – functies, en soms niet. Ook binnen eenzelfde cultuur kunnen opvattingen over kunst evolueren: er ontstaan nieuwe genres en er ontwikkelen zich andere kunstvormen, waardoor het idee over de functie en de aard van kunst verandert.
Toch lijkt verbeeldingskracht en fantasie de toekomst te zijn. Met alle smartphones en nieuwe ontwikkelen wordt alles veel beeldender. Naar mijn mening is de beeldende taal vele malen groter dan onze woordenschat ooit zou kunnen worden. Een gevoel is bijvoorbeeld niet altijd uit te drukken in woorden, maar wel in diverse kunstvormen. Naast de schat aan mogelijkheden is beeldende taal universeel, waar het bij woorden beperkt wordt door het land of de kennis van de ander zijn beelden vaak wel te verstaan. Het is niet voor niks dat er steeds meer kinderen dyslectisch zijn, dit hoeft geen beperking te zijn, maar is waarschijnlijk gewoon door de natuur geregeld. Net als alle vormen op aarde evolueren doen wij dat ook. Aangezien de nieuwe tijd en ontwikkelen om andere vaardigheden vragen krijgen we dus ook andere mogelijkheden. Tijd dus om te leren hoe we deze mogelijkheden kunnen aanspreken en toepassen. Er zou dus meer aandacht moeten worden besteed aan deze nieuwe mogelijkheden in plaats van vast te houden aan iets dat z’n beste tijd gehad heeft. Dit vraagt dus om nieuwe manier van onderwijs, waar het helaas op veel scholen nog aan schort.
Er wordt nog teveel gedacht vanuit beperkingen in plaats van in mogelijkheden. Als je namelijk eerst iets fantaseert moet je daarna een oplossing hiervoor vinden. Als je denkt vanuit de mogelijkheden ben je dus altijd beperkt en zal je nooit een nieuwe manier vinden, want je denkt vanuit wat er is en niet vanuit wat er zou kunnen zijn. Om je fantasie weer de vrije loop te laten kun je, je hart ophalen bij diverse kunstvormen. Natuurlijk hoef je geen fantastisch kunstwerk te maken (niet gezegd dat dit niet zou kunnen natuurlijk), maar het gaat erom dat je je intuitie en fantasie weer leert gebruiken.
Het leuke hiervan is dat als je eenmaal begint om je fantasie vorm te geven het nooit op gaat, sterker nog het wordt alleen maar meer. Na een tijdje zal je zelfs gaan merken dat je hersenen met andere oplossingen voor bestaande problemen gaan komen. Wat er namelijk gebeurt is dat je hersenen andere verbindingen gaan maken en oude denkpatronen verbroken worden, zodat je op een nieuwe manier kan gaan leren denken. Misschien is de crisis dus nog niet zo slecht en is het een uitnodiging voor meer creativiteit, we zullen dus andere, nieuwe manieren moeten vinden om de maatschappij en economie draaiende te houden. De oude manieren werken immers niet meer….
Met recht dus dat Lidewij Edelkoort in een aflevering van zomergasten 2012 zei:’ fantasie zou een vak op school moeten zijn…’